Saturday, April 11, 2015

Kujtesë, 24 Maj 1996 - Bardh Ukë Nitaj

Kujtesë, 24 Maj 1996 - Bardh Ukë Nitaj


1919 – Lindi Bardh Nitaj
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Shpeshherë në faqet e kësaj rubrike janë përkujtuar shumë prej pishtarëve të historisë së kulturës shqiptare, të cilët u përpoqën dhe iu përkushtuan çështjes së përhapjes së gjuhës dhe të arsimit, në të gjitha trevat shqiptare.
Një prej përfaqësuesve të kësaj gjenerate është edhe veterani i arsimit nga Dranoci i Deçanit Bardh (Ukë) Nitaj.
Ai lindi në vitin 1919. I etur për dije nis rrugën e shkollimit fillimisht në Gjakovë, Sarajevë, Nish e deri sa përfundon Fakultetin Filozofik në Shkup ku diplomohet për Histori.
I vetëdijshëm se pa arsimimin e popullit s’ka perspektivë kombëtare, ai qysh në moshë fare të re nisi misionin e tij human e kombëtar dhe punoi për të deri në çastet e fundit të jetës. Karrierën e mësuesit e filloi për herë të parë në fshatin e lindjes në Dranoc me 1945 e më pas shërbeu sipas nevojës në Mulliq të Gjakovës, në Ponashec, në Gramaqel, në Irzniq, në Deçan etj.
Gjatë viteve 1943-45, Bardhi ishte pjesëmarrës në luftë si luftëtar i Brigadës së 25-të Shqiptare në Malësinë e Gjakovës. Për një periudhe gati tre vjeçare ai punon si kryetar i Këshillit Komunal të luftëtarëve të luftës çlirimtare të Deçanit, por duke rënë në kundërshtim me organet shtetërore dhe partiake për shkak te suprimimit të autonomisë së Kosovës, tërhiqet nga ky post.
Gjithmonë do të kujtojmë preokupimin e Tij për fatin e atdheut e të shkollës shqipe. Bardh (Ukë) Nitaj vdiq në dhjetor të vitit 1995 në vendlindjen e tij.

(Nga emisioni Kujtesë, TVSh, 24 maj 1996)
Bardh (Ukë) Nitaj (6 maj 1919 – 8 dhjetor 1995)

No comments:

Post a Comment